Eerste Open Innovatielab project succesvol afgerond

Technolab start samen met partners uit het onderwijs en bedrijfsleven een Open Innovatielab! Een inspirerende plek waar een bolwerk van kennis en specialisaties te vinden is.

Door vergrijzing komen er veel banen vrij in de bouw, techniek, productie en ICT. Hoe pakken we dat aan? In het Open Innovatielab gaan MBO-, HBO- en WO-studenten samen met de bedrijven aan de slag met ontwerpopdrachten uit de Leidse regio. Zo maken de leerlingen op activerende en praktische wijze kennis met techniek en het werken binnen een bedrijf.

“Jonge mensen die niet gehinderd zijn door specifiek technische achtergronden kunnen met ideeën komen die ofwel direct werken ofwel ons weer op ideeën brengen, ideeën waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.”

Binnen de thema`s Life Sciences, Chemie, Water, Groen, Circulair en Energie gaan de eerste challenges van start. Het bedrijf MAVOM heeft studenten binnen het thema Chemie de eerste challenges voorgeschoteld. “Het concept van Open Innovatie spreekt ons aan. Jonge mensen die niet gehinderd zijn door specifiek technische achtergronden kunnen met ideeën komen die ofwel direct werken ofwel ons weer op ideeën brengen, ideeën waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.”, zegt Leo Sliedregt, hoofd laboratorium MAVOM.

De studenten bedenken een manier om het testen van de kwaliteit van lakhechting sneller en betrouwbaarder te maken. Daarnaast wil MAVOM klanten graag helpen met het testen van kwaliteit binnen een proces. Zuurbaden waarin metaal wordt voorbehandeld moeten altijd van eenzelfde samenstelling zijn. MAVOM wil dat deze meting sneller en eenvoudiger gemaakt wordt, zodat klanten zelf makkelijk hun zuurbaden kunnen controleren.

“We kunnen het bedrijf echt helpen met iets waar ze mee zitten. Je werkt mee aan een groter geheel, dat geeft meer motivatie. Bovendien wordt ons idee straks misschien wel in de praktijk gebruikt!”

Vincenzo en Dinesh leggen hun bevindingen aan ons uit. “Voor het testen van de kwaliteit van lakhechting hebben we een methode voorgesteld waarin metalen pionnetjes en een handpomp gebruikt worden. De metalen pionnetjes worden met een tweecomponentenlijm op de lak geplakt. Wanneer de lijm is uitgehard, worden de pionnetjes door middel van een handpomp vacuüm getrokken. Deze oplossing was niet duur en je kunt met het blote oog het resultaat zien. Daarnaast kun je hem gemakkelijk overal mee naar toe nemen! Voor de tweede challenge hebben we de elektrische pipet gevonden. Deze is makkelijk bedienbaar en kan heel precies oplossingen verdunnen. Ook is dit apparaat makkelijk vervoerbaar. Wil je hem buiten je laboratorium gebruiken? Geen probleem! Dit apparaat kun je makkelijk meenemen naar het bedrijventerrein.”

De studenten hebben de challenge met enthousiasme afgerond en gaan met volle moed de volgende challenge aan. “We kunnen het bedrijf echt helpen met iets waar ze mee zitten. Je werkt mee aan een groter geheel, dat geeft meer motivatie. Bovendien wordt ons idee straks misschien wel in de praktijk gebruikt!”

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Bètaplein 28
2321 KS Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019