Een gevel van afvalhout, zonnecellen in ramen, bewegende lamellen en energie opwekken met je bureaustoel. Onze studenten Bouwkunde van de Haagse Hogeschool, Smart Technology van mboRijnland en Bouw van mboRijnland/Bouwmensen hebben de afgelopen weken gewerkt aan een lastige challenge. Bouwend Nederland gaf hen de opdracht een zo`n duurzaam en circulair mogelijke Tiny Office te ontwerpen. De Tiny Office moest daarnaast ook dienen als een educatief voorbeeld en komt naast het centraal station in Leiden.

In de afgelopen tien weken hebben de studenten gebrainstormd, cursussen gevolgd en hebben ze een modelwoning bezocht met een plus op de meter. Samen zijn de studenten tot een ontwerp gekomen, de Bouw en Bouwkunde studenten hebben zich gericht op de zogenaamde schil van het gebouw en de Smart Technology hebben zich geconcentreerd op de slimme technieken die in de Tiny Office toegepast kunnen worden.

Het resultaat? Een Tiny Office met gevels van hergebruikt hout en bewegende lamellen. Doordat de lamellen kunnen roteren kan een zo gunstig mogelijk binnenklimaat worden gecreëerd, in de zomer wordt de zon buiten gehouden en in de winter juist binnengelaten. Daarnaast zorgen de lamellen ook voor privacy. Het dak zal water op kunnen vangen en herbruiken. De Tiny Office wordt op zo`n manier gebouwd dat het ook weer uit elkaar te halen is. Het kan vervolgens op een andere plek weer opgebouwd worden.

Naast een circulaire en duurzame buitenkant is er ook gedacht aan slimme duurzame manieren binnen de Tiny Office. Hoe vaak drink je bijvoorbeeld een kop koffie tijdens een vergadering? Door middel van slimme onderzetters kan er elektriciteit worden gehaald uit de warmte van kopjes koffie. Zo kun je een telefoon opladen. Verder zijn de ramen van het gebouw voorzien van zonnecellen en in je bureaustoel zit een dynamo. Zo kun je lekker heen en weer rollen op je bureaustoel, en tegelijkertijd de Tiny Office van stroom voorzien. Super slim dus!

Uiteindelijk wordt de Tiny Office ook daadwerkelijk gerealiseerd. Hiervoor moeten de studenten hun ontwerp nog bouwklaar maken. Dit betekent dat aan de hand van het ontwerp precies te zien is hoe de Tiny Office gebouwd moet worden. En wie weet zien we dan over een paar maanden een super slim, duurzaam en circulair Tiny Office naast het centraal station van Leiden op de duurzaamste kilometer van Nederland.

“Het is een uitdaging om het maakbaar te krijgen. Uiteindelijk moeten we het helemaal zelf gaan bedenken en detailleren, dat is wel een grote uitdaging.”

Ali Eren

Student Bouwkunde, Haagse Hoge School

“Dat je iets gaat bouwen met z`n allen, dat is gewoon tof. Daar werk je naar toe.”

Dylan Janse

Ontwerpbureau AXIII

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Nachtegaallaan 41
2333XH Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019