In samenwerking met Bouwend Nederland heeft het Open Innovatie Lab een challenge opgezet: Ontwerp en bouw zo duurzaam en circulair mogelijk een tiny office op The Field. Een team van studenten van de Haagse Hogeschool Bouwkunde, studenten bouw van mboRijnland/Bouwmensen en mboRijnland Smart Technology gaan met deze challenge aan de slag. 

De challenge 
De challenge is onderdeel van een project dat vanuit de gemeente Leiden wordt ondersteund: de Duurzaamste Kilometer. In de buurt van Leiden Centraal ligt een klein stukje grond dat ‘the Field’ wordt genoemd. Op deze plek zullen uiteindelijke de tiny offices gebouwd worden. Hiermee wil de Duurzaamste Kilometer de transitie naar een schone, eerlijke, duurzame en veerkrachtige economie versnellen en laten zien wat duurzaamheid allemaal inhoudt. Het is dus ook de bedoeling dat de tiny office die de studenten ontwerpen, dient als een educatief middel voor mensen die willen leren hoe je een zo duurzaam mogelijk gebouw zo duurzaam mogelijk kunt bouwen. 

Conceptschets 
In deze challenge leveren de studenten zelf een conceptschets aan en bedenken ze innovatieve manieren om een gebouw duurzaam te bouwen en duurzaam te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan duurzame en circulaire bouwmaterialen, duurzame en circulaire isolatie, maar ook aan circulair gebruik van meubilair.    

Inspiratie
Afgelopen week zijn de studenten op bezoek geweest bij Van der Hulst Bouwbedrijf. Hier hebben ze inspiratie opgedaan voor hun challenge. Van der Hulst Bouwbedrijf heeft een woning ontworpen dat meer energie opwerkt, dan dat een woning verbruikt. Hierdoor krijg je een zogenaamde plus op de meter. Voor deze woning hebben zij dan ook een Duurzaamheidsprijs in ontvangst mogen nemen.

De studenten vonden het erg indrukwekkend om te horen welke methoden en technieken gebruikt worden om zo’n duurzaam huis te kunnen bouwen. Inpiratie genoeg voor hun eigen ontwerp van een zo duurzaam mogelijke tiny office. Wie weet zien we de zelfontworpen tiny office over een jaar wel naast Leiden Centraal staan!

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Nachtegaallaan 41
2333XH Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019