Een tijdelijke tatoeage, een app, een smartwatch of toch DNA-analyse. Wat is de beste manier om patiënten te identificeren tijdens klinische studies die thuis worden uitgevoerd? In Amerika zijn apparaatjes ontwikkeld waarmee patiënten thuis bij henzelf bloed kunnen afnemen. Deze bloedmonsters versturen ze dan gemakkelijk zelf naar het laboratorium. Janssen Nederland gaf onze studenten een challenge voor deze apparaatjes: ontwikkel een methode waarmee we patiënten kunnen identificeren bij klinische studies die thuis gedaan worden.

Tatoeages en andere ideeën

De studenten hebben de afgelopen tien weken flink gebrainstormd en een literatuuronderzoek gedaan om tot de beste ideeën te komen. Daarnaast hebben zij gekeken naar de huidige wetgeving rondom privacy. Meerdere methoden zijn onderzocht. Zo hebben ze onder andere gedacht aan verschillende manieren van tatoeëren, van tijdelijke hennatatoeages tot permanente uv-tatoeages, waarbij een tatoeage gescand kan worden door het apparaat. De permanente uv-tatoeages zijn alleen te zien onder uv-licht en hennatatoeages verdwijnen na de clinical trials. Niet iedereen zal het echter fijn vinden dat hun deelname aan een clinical trial voor iedereen te zien is. Daarom zijn de studenten niet met dit idee verdergegaan.

Daarnaast hebben de studenten nog gedacht aan stemherkenning, waarbij er wordt gekeken naar algoritmes in spraakpatronen. Hier is echter nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Ook een identificatie chip kan een optie zijn. De chip kan niet worden gehackt en daarom is het minder privacy gevoelig, maar zo`n chip is in veel landen nog illegaal en een chip is vrij duur. Een DNA-analyse zou de meest accurate methode zijn om te gebruiken, maar ook deze methode is veel te duur en daarnaast ook nog eens privacy gevoelig.

Eindresultaat

De identificatiemethode die de studenten aanraden aan Janssen Nederland is een app waarin alles bijgehouden kan worden. Hiervoor kan een identificatie methode worden gebruikt die al ingebouwd zit op je telefoon. Op elke smartphone zit tegenwoordig een beveiliging met gezichtsherkenning of vingerafdruk. Met deze identificatiemethode kan alleen jij de app openen. In de app houdt je bij wanneer je het bloedafnameapparaat binnenkrijgt, wanneer je hem gebruikt en wanneer je hem opstuurt. Zo weten de ziekenhuizen wanneer ze het bloedsample kunnen verwachten. Dit doe je door een QR-code op het apparaat te scannen. De kosten om zo`n app te maken en te beheren, zijn niet al te hoog. Qua kosten is dit idee daarom ook het best uitvoerbaar.

Deze challenge was een samenwerking tussen studenten MLO van mboRijnland, studenten Smart Technology van mboRijnland, studenten HLO van Hogeschool Leiden en studenten van de Universiteit Leiden en medewerkers van Janssen Nederland. Samen zijn ze tot een mooi en innovatief resultaat gekomen. Wie weet gebruiken straks alle deelnemers van de clinical trials van Janssen een app die door onze studenten bedacht is!

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Nachtegaallaan 41
2333XH Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019