Janssen Nederland heeft de studenten van het Open Innovatie Lab een challenge voorgeschoteld: ontwikkel een methode die de identificatie van een patiënt mogelijk maakt tijdens klinische studies die bij patiënten thuis worden uitgevoerd.

Klinische studies

Regelmatig slikken we pillen. Paracetamol tegen hoofdpijn, cetirizine tegen hooikoorts of andere allergieën, maar deze handige medicijnen moeten wel eerst ontwikkeld worden. Daarvoor zijn klinische studies essentieel. Bij deze studies worden de geneesmiddelen getest op werkzaamheid en veiligheid.

Voor een betrouwbaar resultaat moeten er voldoende patiënten meedoen aan deze studies. Om deelname aan klinische studies makkelijker en prettiger te maken voor patiënten, wordt er gekeken naar de mogelijkheid om zo veel mogelijk handelingen vanuit huis te gaan doen, waaronder bloedafnames. Met dit bloed kunnen allerlei testen uitgevoerd worden om te zien of de medicijnen goed werken. Normaal gesproken moeten deelnemers voor bloedafname naar het ziekenhuis, maar op dit moment wordt er een apparaatje ontwikkeld waardoor dit niet meer zou hoeven. Alleen moeten we dan wel zeker weten dat het opgestuurde bloed van de juiste patiënt komt. Hiervoor is er een methode nodig die de patiënt identificeert tijdens het gebruik van het apparaat.

Inspiratie

Om inspiratie op te doen voor deze challenge hebben onze studenten het immunologielab van Janssen Nederland bezocht. In dit lab worden de bloedsamples geanalyseerd van de klinische studies voor vaccinaties.

In het lab werd uitgelegd hoe de registratie van patiënten in het systeem gaat vanaf het moment dat de bloedmonsters bij het lab bezorgd worden. De studenten vonden het erg interessant om de labs te zien. Rick: “Elk lab had weer een andere functie. Je ziet hoe de monsters daar geregistreerd worden. Ze kunnen daar minstens 400.000 monsters kwijt in hun vriezers!” Vandaag zijn de studenten weer vol goede moed aan de slag met de challenge en presenteren ze hun eerste ideeën aan hun opdrachtgever: Janssen Nederland.

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Nachtegaallaan 41
2333XH Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019