Het Open Innovatie Lab stopt als project, maar niet getreurd! De challenge over de tiny office van Bouwend Nederland wordt overgenomen door CIV Smart Technology en ook Technolab Leiden zal doorgaan met het organiseren van challenges: De Technolab Innovatie Challenges. Challenges van Janssen Nederland en het Hoogheemraadschap van Rijnland staan voor volgend jaar in de planning. Kijk op de website van Technolab Leiden om de Technolab Innovatie Challenges te volgen!

We kunnen het Open Innovatie Lab niet afsluiten zonder een terugblik op al het moois dat we hebben bereikt. Kijk hieronder voor alle fantastische projecten die zijn uitgevoerd.

Februari 2019 – Kickoff Open Innovatie Lab

In februari 2019 is de kickoff bijeenkomst van het Open Innovatie Lab. Samen met vertegenwoordigers uit het onderwijsoverheid en bedrijfsleven werden er brainstorms gehouden. Uit deze brainstorms zijn de eerste Open Innovatie Labprojecten gekomen die direct in uitvoer zijn gebracht.

Maart 2019 – MAVOM

De eerste challenge van het Open Innovatie Lab was bij MAVOM. De studenten bedenken een manier om het testen van de kwaliteit van lakhechting sneller en betrouwbaarder te maken.

 

“Jonge mensen die niet gehinderd zijn door specifiek technische achtergronden kunnen met ideeën komen die ofwel direct werken ofwel ons weer op ideeën brengen, ideeën waar wij nooit aan gedacht zouden hebben.” – Leo Sliedregt, MAVOM

April 2019 – Hoogheemraadschap van Rijnland

In april starte de eerste challenge van het Hoogheemraadschap. De studenten gaan kijken welk geactiveerd koolstof het beste werkt om medicijnresten uit het afvalwater te halen.

“Echt meedenken over problemen en proberen te innoveren. Dat vond ik best leuk klinken, Toen dacht ik, hier wil ik wel stage lopen.” – Vincenzo, student MLO – mboRijnland

Mei 2019 – Aan het werk in het Open Innovatie Lab

Het Open Innovatie Lab is een goede plek gebleken voor mensen die een volgende stapin hun loopbaan willen nemen maar nog niet goed weten hoe of watDoor weer op gang te komen als vrijwilliger of freelancer en gebruik makend van het netwerk van Technolab Leiden in de tekortsectoren Onderwijs en Techniek, zijn Wouter, Wies en Ton onderhand weer aan de slag bij respectievelijk Future Genomics, de Hogeschool Utrecht en mboRijnland.

Juni 2019 – Bijeenkomst Open Innovatie Lab

Op 17 juni is een grote bijeenkomst georganiseerd voor partners en geïnteresseerden bij de tijdelijke locatie van DZB. De wethouders Yvonne van Delft en Paul Dirkse spraken over het belang van het Open Innovatie Lab voor de regio.

“Bedrijven moeten meer meebepalen in wat we nodig hebben qua onderwijs voor toekomstig personeel.” – Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur, Leiden

September 2019 – Tweede challenge Hoogheemraadschap van Rijnland

Een nieuwe groep studenten van het MLO van mboRijnland zijn verdergegaan met de challenge van het Hoogheemraadschap van Rijnland dat een eerste start heeft gemaakt in april 2019. De studenten onderzoeken welk soort geactiveerd koolstof het beste werkt om medicijnresten uit afvalwater te halen. 

“Als dit succesvol is dan gaan ze een enorme silo bouwen waar ze dit gaan doen. Het gaat dus over de toekomst van een bedrijf. Dat zie je als stagiair niet aankomen. Zo hé, dat is wel gaaf!” – Rick, student MLO, mboRijnland

November 2019 – Challenge Janssen Nederland

Een team studenten van het MLO, HLO en Smart Technology van mboRijnland en een studente Bio-Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Leiden zijn gestart met een challenge van Janssen Biologics. Ze onderzochten de beste methode om patiënten te identificeren tijdens klinische studies die thuis worden uitgevoerd.

“We zijn ontzettend blij met dit project, omdat wij ideeën willen krijgen van mensen die niet dagelijks in onze wereld rondlopen.” – Bert Hartog, Senior Director Janssen Clinical Innovation

November 2019 – Challenge Bouwend Nederland

Voor Bouwend Nederland is er in november ook een team van start gegaan, bestaande uit studenten van de Haagse Hogeschool Bouwkunde, studenten Bouw van mboRijnland/Bouwmensen en studenten Smart Technology van mboRijnland. Ze werkten aan de volgende challenge: Ontwerp en bouw zo duurzaam en circulair mogelijk een tiny office op The Field.

“Het is een uitdaging om het maakbaar te krijgen. Uiteindelijk moeten we het helemaal zelf gaan bedenken en detailleren, dat is wel een grote uitdaging.” – Ali Eren, student Bouwkunde, Haagse Hogeschool

November 2019 –  Week van de Waterketen

Tijdens de Week van de Waterketen presenteerden de studenten die gewerkt hebben aan de challenge van hetHoogheemraadschap van Rijnland hun bevindingen.  Voor deze challenge hebben de studenten onderzocht welk soort geactiveerd kool het beste gebruikt kan worden om medicijnresten uit afvalwater te filteren. Ze keken hierbij naar een periode van 24 uur, maar concludeerden dat na een half uur de medicijnresten al bijna volledig uit het afvalwater waren verwijderd.

December 2019 – Studenten worden ondersteund door experts

Het studententeam van Bouwend Nederland krijgt een BIMtraining waardoor ze 3D kunnen ontwerpen. Daarnaast worden ze tijdens hun challenge ondersteund door ontwerpbureau AXIII.

“De samenwerking tussen de verschillende opleidingen is erg interessant. Dat je iets gaat bouwen met z`n allen, dat is gewoon tof. Daar werk je naar toe.” – Dylan Janse, ontwerpbureau AXIII

Januari 2020 – Eindpresentatie challenge Janssen Nederland

Een tijdelijke tatoeage, een app, een smartwatch of toch DNAanalyse. De studenten hebben de afgelopen tien weken flink gebrainstormd en een literatuuronderzoek gedaan om tot de beste ideeën tekomen. De identificatiemethode die de studenten aanraden aan Janssen Nederland is een app waarin alles bijgehouden kan worden. Hiervoor kan een identificatie methode worden gebruikt die al ingebouwd zit op je telefoon.

Januari 2020 – Eindpresentatie challenge Bouwend Nederland

Een gevel van afvalhout, zonnecellen in ramen, bewegende lamellen en energie opwekken met je bureaustoel. In de afgelopen tien weken hebben de studenten gebrainstormd, cursussen gevolgd en hebben ze een modelwoning bezocht met een plus op de meter. Samen zijn de studenten tot een ontwerp gekomen, de Bouw en Bouwkunde studenten hebben zich gericht op de zogenaamde schil van het gebouw en de Smart Technology studenten hebben zich geconcentreerd opde slimme technieken die in de Tiny Office toegepast kunnen worden.

“Ik vind het erg leuk om een keer met mbo en hbo samen te werken, omdat dat toch ook weer andere ideeën bij je naar voren brengt.”  – Julie Kleijweg, student Bouwkunde, Haagse Hogeschool

Maart 2020 – Challenge Leiden Kennisstad

Ondanks de coronacrisis startte in maart de challenge Groene Waterstof en Kleine Mobiliteit van Leiden Kennisstad. De studenten moeten een proof-of-concept aanleveren voor het gebruik van waterstof in kleine mobiliteit. Daarnaast ontwikkelen de studenten een workshop om een breed publiek in aanraking te laten komen met dit onderwerp.

“Ik hou van ontdekken en nieuwe dingen leren. Daar krijg ik bij het Open Innovatie Lab genoeg gelegenheid voor.” – Daphne van Beek, student MLO, mboRijnland

Maart 2020 – Challenge Airbus Defence and Space Netherlands

Ook een challenge van Airbus is van start gegaan. Tegenwoordig sturen we reeksen kleine satellieten de ruimte in. Deze sondes wegen 50 tot 500 kilo, zijn lichter en goedkoper, maar gaan vaak minder lang mee. Doordat de satellieten in de constellatie aan elkaar gelinkt zijn, kunnen ze samen een grotere opdracht uitvoeren. De manier waarop de zonnepanelen opgevouwen zijn tijdens de lancering en de wijze waarop ze vervolgens uitklappen in de ruimte; dat kan anders dan bij de grote satellieten.

De studenten testen twee ontwerpconcepten voor de zonnepanelen van kleinere satellieten die deel uitmaken van een constellatie.

“Iedereen heeft een andere insteek en voegt op een eigen manier waarde toe aan het project.” – Carl Schiebroek, student Biofarmaceutische Wetenschappen, universiteit Leiden

April 2020 – Expert op bezoek

Hans van Schijndel van HAL Allergy en HALIX heeft onze studenten van de challenge Groene Waterstof en Kleine Mobiliteit bezocht. Hans van Schijndel is al vanaf het begin betrokken geweest bij onze challenge en de studenten wilden graag aan hem presenteren welke workshoponderdelen zij al bedacht hadden voor het project. Bovendien biedt zo`n bezoek de kans aan studenten om vragen te stellen aan een expert en kunnen zij contacten leggen voor een toekomstige stage of werk.

De studenten zijn al een heel eind met het ontwikkelen van hun workshop over waterstof in mobiliteit. Zo laten ze zien hoe je je eigen zonnecel maakt, kun je een batterij maken van een citroen en aardappel, genereren ze waterstof met behulp van elektrolyse en hebben ze een autootje dat op waterstof rijdt. Hans van Schijndel zag het wel zitten. “Ik krijg meteen zin om aan de slag te gaan!”

 Mei 2020 – Presentatie voorlopige resultaten Airbus

De studenten presenteerden hun resultaten aan de experts van Airbus Defence and Space Netherlands en de Leidse Instrumentenmakers School.

Voor de challenge moeten ze rekening houden met allerlei vereisten. Zo kijken ze naar welk materiaal er gebruikt moet worden, hoe goed hun ontwerp tegen radiatie en corrosie bestendig is, gewicht, kosten en levensduur van het ontwerp. Hoe zorgen we er voor dat de zonnepanelen onaangetast de ruimte bereiken? Hoe zorgen we er voor dat ze genoeg zonlicht opvangen? En hoe zorgen we er voor dat de wings zo lang mogelijk meegaan?

Juni 2020 – Eindpresentatie challenge Leiden Kennisstad

Het resultaat van Groene Waterstof en Kleine Mobiliteit is bekend! Afgelopen vrijdag presenteerden onze studenten van het Open Innovatie Lab hun eindresultaten aan de opdrachtgevers. Voor Leiden Kennisstad hebben de studenten een demonstratiemodel gemaakt en een workshop ontwikkeld om een breed (jong) publiek kennis te laten maken met waterstof en mobiliteit. Het draait eigenlijk allemaal maar om één vraag. Hoe krijg je een LEF-auto rijdend op waterstof?

“Je werkt gewoon mee aan iets, wat later in de toekomst, ook waarschijnlijk echt gaat gebeuren.” – Ryanne van Gool, student MLO, mboRijnland

Juli 2020 – Eindpresentatie challenge Airbus Defence and Space Netherlands

De afgelopen maanden hebben de studenten hard gewerkt en flink gebrainstormd. Voor deze ruimtevaart challenge moesten ze namelijk rekening houden met allerlei ‘outer space’ vereisten.

Conclusie? Het team was mooi op weg, maar er zijn meer testen nodig voor een volledig advies. Helaas hebben onze studenten het niet makkelijk gehad door corona, waardoor alleen de test met het materiaal aluminium kon plaatsvinden. Er moet dus nog veel worden uitgezocht. Mogelijk dat een ander team hier in de toekomst mee aan de slag kan.

De challenge van Airbus DS was de laatste challenge van het Open Innovatie Lab.

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Bètaplein 28
2321 KS Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019