Aan het einde van deze winter starten er weer twee nieuwe challenges van het Open Innovatie Lab. De studenten gaan beginnen aan een challenge van Airbus en een vervolg challenge van Bouwend Nederland. Aan de challenge van Airbus kunnen nog studenten deelnemen. Meer weten? Lees snel verder!

Airbus

Februari 2020 t/m 4 mei 2020

We zoeken nog studenten van het MBO, HBO en WO voor de challenge van Airbus. Voor deze challenge moeten twee ontwerpconcepten getest worden voor de zonnepanelen van kleinere satellieten. Deze kleinere satellieten maken deel uit van een constellatie.

Satellieten worden door middel van een lanceerraket naar de ruimte gebracht. Om in de raket te passen, zitten de zonnepanelen – van soms wel 5 meter lengte – tijdens de lancering op een speciale manier opgevouwen tegen de satelliet. Eenmaal in de ruimte klappen de zonnepanelen uit om de satelliet van stroom te kunnen voorzien.

Tegenwoordig sturen we ook reeksen kleine satellieten de ruimte in. Deze sondes wegen 50 tot 500 kilo, zijn lichter en goedkoper, maar gaan vaak minder lang mee. Doordat de satellieten in de constellatie aan elkaar gelinkt zijn, kunnen ze samen een grotere opdracht uitvoeren. De manier waarop de zonnepanelen opgevouwen zijn tijdens de lancering en de wijze waarop ze vervolgens uitklappen in de ruimte; dat kan anders dan bij de grote satellieten.

Aan de studenten de opdracht om te bedenken hoe dit het beste gedaan kan worden en de gemaakte ontwerpconcepten te testen. Lijkt je dit gaaf? Stuur een mail naar Jordy@technolableiden.nl In februari zal de challenge van start gaan.

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Nachtegaallaan 41
2333XH Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019