Projecten

Onze partners bieden constant nieuwe projecten aan waar studenten aan mee kunnen doen. Elk project heeft een duur van ongeveer 10 weken en wordt begeleid door medewerkers van het Open Innovatie Lab en het bedrijf die het project geeft. Deze pagina wordt constant geupdate wanneer nieuwe projecten beschikbaar zijn.

Heb je interesse in één of meerdere van deze projecten? Mail dan naar jordy@technolableiden.nl.

Hoogheemraadschap van Rijnland

9 september 2019 t/m 15 november 2019

Zoek uit met welk soort geactieveerd koolstof we het percentage medicijnresten in afvalwater met minimaal 70% kunnen verminderen.

In de eerste helft van 2020 gaat het Hoogheemraadschap een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwen in Leiden Noord. Aan studenten de taak om voor die tijd een methode te bedenken waarmee zij straks medicijnresten uit het afvalwater kunnen filteren.

Vanaf het voorjaar 2019 zijn al groepen studenten bezig geweest met het testen van verschillende soorten geactiveerd kool: welke werkt het beste om medicijnresten uit het afvalwater te halen? Uit de eerste testen zijn meerdere soorten koolstof naar voren gekomen die de medicijnresten na een half uur voor meer dan 90% kunnen verwijderen.

Dit najaar kijken de studenten naar wat er precies met de medicijnresten en het geactiveerd koolstof gebeurt binnen dat eerste half uur. Hieruit kunnen we concluderen welk geactiveerd koolstof het beste zal werken in de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Janssen Biologics Nederland

18 November 2019 t/m 14 februari 2020

Ontwikkel een methode die de identificatie van een patiënt mogelijk maakt tijdens klinische studies die bij patiënten thuis worden uitgevoerd.

Voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen zijn klinische studies essentieel. De geneesmiddelen worden dan getest op werkzaamheid en veiligheid. Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat er voldoende patiënten meedoen aan deze studies.

Om deelname aan klinische studies een makkelijkere en prettigere ervaring te maken, is een nieuwe manier van werken nodig waarbij de patiënt centraal staat. Zoals bijvoorbeeld het mogelijk maken om vanuit huis deel te nemen aan klinische studies in plaats van in het ziekenhuis.

In Amerika zijn apparaatjes ontwikkeld waarmee patiënten vanuit huis bij zichzelf bloed kunnen afnemen. Deze samples versturen ze dan gemakkelijk zelf naar het laboratorium. Janssen Biologics gaat de apparaatjes testen om ervaring op te doen en om te bepalen of ze deze voor klinische studies kunnen gebruiken.

Om te garanderen dat alleen de juiste bloedsamples worden verzameld, is het noodzakelijk om een methode te ontwikkelen die identificatie van de patiënt tijdens gebruik van het apparaatje mogelijk maakt. Wanneer dit kan, maken we de weg vrij voor klinische studies van de toekomst!

 

Bouwend Nederland

18 november t/m 14 februari

Ontwerp en bouw zo duurzaam en circulair mogelijk een tiny office op The Field.


Studenten gaan zelf een 
tiny office ontwerpen. Bouwend Nederland en het Open Innovatie Lab begeleiden studenten Smart Technology van het mboRijnland, studenten Bouw van mboRijnland/Bouwmensen en de Haagse Hogeschool Bouwkunde om een circulaire tiny office te bouwen op The Field. 

The Field is onderdeel van de Duurzaamste Kilometer. In de buurt van het station worden tiny offices gebouwd, zo duurzaam en circulair mogelijk en midden in het groen. Hiermee wil de Duurzaamste Kilometer de transitie naar een schone, eerlijke, duurzame en veerkrachtige economie versnellen en laten zien wat duurzaamheid allemaal inhoudt. 

 

In deze challenge leveren de studenten zelf een conceptschets aan en bedenken ze innovatieve manieren om een gebouw duurzaam te bouwen en duurzaam te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan duurzame en circulaire bouwmaterialen, duurzame en circulaire isolatie, maar ook aan circulair gebruik van meubilair. Wie weet staat straks een zelfontworpen tiny office naast Leiden Centraal! 

Airbus Defence and Space Netherlands

17 Februari 2020 t/m 4 mei 2020

Test twee ontwerpconcepten voor de zonnepanelen van kleinere satellieten die deel uitmaken van een constellatie.

Satellieten worden door middel van een lanceerraket naar de ruimte gebracht. Om in de raket te passen, zitten de zonnepanelen – van soms wel 5 meter lengte – tijdens de lancering op een speciale manier opgevouwen tegen de satelliet. Eenmaal in de ruimte klappen de zonnepanelen uit om de satelliet van stroom te kunnen voorzien.

Tegenwoordig sturen we ook reeksen kleine satellieten de ruimte in. Deze sondes wegen 50 tot 500 kilo, zijn lichter en goedkoper, maar gaan vaak minder lang mee. Doordat de satellieten in de constellatie aan elkaar gelinkt zijn, kunnen ze samen een grotere opdracht uitvoeren. De manier waarop de zonnepanelen opgevouwen zijn tijdens de lancering en de wijze waarop ze vervolgens uitklappen in de ruimte; dat kan anders dan bij de grote satellieten. Kom jij erachter hoe dit het beste gedaan kan worden?

Leiden Kennisstad

13  april 2020 t/m 29 juni 2020

Lever een proof-of-concept aan voor het gebruik van waterstof in kleine mobiliteit.

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het huidige gebruik van energie, grotendeels gebaseerd op fossiele brandstoffen, is op de lange termijn niet duurzaam. Het gebruikt van waterstof biedt een mogelijke oplossing. Voor het gebruik van waterstof voor mobiele toepassingen is de brandstofcel de meest voor de hand liggende oplossing. In een brandstofcel wordt waterstof met zuurstof uit de lucht omgezet in water, waarbij de vrijkomende energie in de vorm van stroom gebruikt kan worden om elektromotoren aan te drijven. Maar niet iedereen weet hoe dit werkt.

Samen met andere studenten ga jij een workshop en een demonstratiemodel maken voor Technolab Leiden en Leiden Kennisstad. De waterstof voor dit project wordt gegenereerd door een MyLeaf van de Universiteit Leiden gesitueerd bij het Open Innovatie Lab. Krijg jij ons LEF voertuig rijdend op waterstof en kan je de volgende generatie bekend maken met waterstof energie? Ga de uitdaging aan!

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Bètaplein 28
2321 KS Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019