Het resultaat van de challenge van Airbus Defence and Space Netherlands is gepresenteerd! Afgelopen woensdag presenteerden ons Technolab team hun eindresultaten aan de opdrachtgever. Een team van MBO, HBO en WO studenten werkten hiervoor samen de challenge: ‘Test twee ontwerpconcepten voor de zonnepanelen van kleinere satellieten die deel uitmaken van een constellatie’.

Risk matrix

De afgelopen maanden hebben de studenten hard gewerkt en flink gebrainstormd. Voor deze ruimtevaart challenge moesten ze namelijk rekening houden met allerlei ‘outer space’ vereisten. Om de juiste focus te bepalen, maakten ze een risk matrix met alle risico`s en mogelijke problemen. Vervolgens werden de belangrijkste punten uit deze matrix verder uitgewerkt.

Zo moet het ontwerp voor de zonnepanelen van kleinere satellieten goed bestand zijn tegen radiatie en corrosie, maar ook het gewicht, de kosten en levensduur zijn van belang. Het materiaal van de vleugels waarop de zonnecellen bevestigd worden, moet ook goed worden uitgezocht. Is titanium, roestvrij staal of toch aluminium het beste materiaal? Of moeten we toch het lichtere, maar duurdere koolstofvezel toepassen? Hiervoor hebben de studenten de afgelopen week verschillende materiaaltesten uitgevoerd op de Leidse Instrumentenmakers School.

Conclusie

Conclusie? Het team was mooi op weg, maar er zijn meer testen nodig voor een volledig advies. Helaas hebben onze studenten het niet makkelijk gehad door corona, waardoor alleen de test met het materiaal aluminium kon plaatsvinden. Een test met een gecoat materiaal – dat beschermd tegen bijvoorbeeld krassen en moet de druk kunnen weerstaan – staat nog gepland. Er moet dus nog veel worden uitgezocht. Mogelijk dat een ander team hier in de toekomst mee aan de slag kan.

 

We zijn trots op dit studententeam. Ondanks dat het de afgelopen periode lastig was om goed samen te werken en testlocaties beperkt toegankelijk waren, hebben ze doorgezet om tot een mooi resultaat te komen. Goed gedaan!

“Wat ik gaaf vind, is dat je werkt met mensen van verschillende instituten en verschillende opleidingen. Iedereen heeft een anders insteek en voegt op een eigen manier waarde toe aan het project.” – Carl Schiebroek, student universiteit Leiden.

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Bètaplein 28
2321 KS Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019