Onze studenten gaan de challenge aan:
hoe filteren we medicijnresten uit ons afvalwater?

Spoel jij ook elke dag water door het putje? Wist je dat er in ons afvalwater resten van medicijnen zitten? Van pijnstillers tot hormoonverstorende stoffen, elk jaar komen er tonnen aan medicijnresten in ons afvalwater terecht. En die medicijnresten zijn behoorlijk moeilijk uit ons water te filteren, waardoor ze uiteindelijk via het oppervlaktewater in ons milieu terecht komen.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de studenten van het Open Innovatielab een challenge voorgeschoteld. In de eerste helft van 2020 gaat het Hoogheemraadschap een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwen in Leiden Noord. Weten de studenten voor die tijd een methode te bedenken waarmee zij straks medicijnresten uit het afvalwater kunnen filteren?

De studenten, Vincenzo, Dinesh en Lisa zijn druk bezig met allerlei proeven op de Hogeschool Leiden. “We zijn nu nog bezig met het opzetten van een meetmethode. Dit betekent dat we commercieel geactiveerd kool en medicijnen uit de winkel gebruiken in schoon water. De proeven die we nu uitvoeren zijn dus nog niet de echte testen met afvalwater, maar geven een eerste indruk. Dit noem je een proof of principle.” Met geactiveerd koolstof hopen zij de medicijnresten te adsorberen en het gehalte medicijnen in afvalwater met wel zeventig procent te verminderen!

Wil weten hoe deze challenge afloopt? Houd deze website en LinkedIn in de gaten voor meer nieuws!

 

Open Innovatie Lab is een initiatief van Technolab Leiden

Bezoekadres Open Innovatie Lab:
Bètaplein 28
2321 KS Leiden

Tel. locatie Technolab:
071-5191324

info@technolableiden.nl
KvK: 27372497

 

© Open Innovatie Lab – 2019